Holubinka smrdutá

nejedlé

Russula foetens

Holubinka smrdutá

Popis

Vyskytuje se červenu až listopadu, v listnatých i jehličnatých lesích a kyselých doubravách. Upřednostňuje kyselou půdu, jednotlivě nebo ve skupinách. Roste i v sušším období.

Klobouk 50- 180 mm v průměru, v mládí kulovitý, posléze vyklenutý, často zprohýbaný. Okraj má dlouze a hluboce rýhovaný, Povrch je slizký, barvy světle nebo špinavě okrové, někdy žlutohnědé až rezavě skvrnité. Za vlhka značně zrosolovatělá a slizká až mazlavá, za sucha lesklá a daleko slupitelná.

Lupeny krátce připojené, někdy až volné,  barvy slámově žluté s nažloutlými kapénkami, ve stáří rezavě skvrnité od zaschlých kapiček tekutiny.

Třeň 60- 130 mm vysoký, 15 - 35 mm tlustý, válcovitý, ve stáří dutý, barvy bílé nebo bělavé, od báze okrově až rezavě hnědnoucí.

Dužnina nažloutlá, vůně odporná, chuť palčivá.

Výtrusný prach je světle smetanový.

Okruh druhů, podobných Holubince smrduté je dosti složitý a rozlišení jednotlivých druhu lze provést pouze mikroskopicky. Možné záměny : Holubinka tmavolemá, Holubinka hořkomandlová, Holubinka nejvonnější.

Komentáře

Kalendář výskytu

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08
  • 09
  • 10
  • 11
  • 12
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace